Tuesday, August 14, 2012

Misteri Khasiat Manggis

Binomial name: Garcinia mangostana L.

Nama lain:

Manggis, mangu, mangostan, mangostanier, mesetor, semetah

Faedah buah manggis telah terkenal di benua Asia semenjak 400 tahun dahulu. Buah manggis merupakan antara buah yang dikatakan terbaik sekali di kalangan buah buahan tropika. Manggis mengandungi pelbagai jenis bahan biologi yang aktif dalam kuantiti yang besar. 
Bahan aktif yang paling penting di kenali sebagai Xanthones – kumpulan molekul yang agak unik. Xanthones dikenali sebagai Adaptagens kerana keunikan bahan ini untuk menyesuaikan diri di dalam badan kita dan membantu badan kita untuk berfungsi dengan lebih baik. Manggis adalah herba yang terbukti dengan aktiviti antioksidanya.

Manggis buahnya kecil berwarna unggu,diguna secara tradisional dalam merawat inflamasi, crit birit dan penyakit kulit. Ia juga digunakan dalam melawan jangkitan dengan merebus bahagian dalaman kulit buah yang maseh segar dan dibuat minum sebagai teh.

Sea
wal 1855, seorang saintis dari German telah menggenal pasti manggis, satu yang mempunyai kuasa antioksida yang amat tinggi yang dikenali sebagai Xanthone, yang dapat melawan jangkitan, kulat (fungus), bacteria, histamine (satu compound yang terhasil dari tindak balas kimia yang meyebabkan bahagian gastric dan salur darah mengggembang) dan kemungkinan juga kanser.

Faedah Manggis Bersangkutan Dengan Kesihatan dan Senaman

Tahukah kita bahawa kita menghasilkan 20 hingga 30 kali lebih radikal bebas semasa kita bersenam dibandingkan semasa kita ber rehat?

Radikal bebas inilah yang menjadi punca kerosakan sel sel dalaman badan yang menyebabkan segala jenis penyakit dan penyakit berpunca dari pembiakkan dari sesuatu sebab semasa jangka hayat kita.

Manggis mempunyai terlalu banyak antioksida, ia mempunyai kemampuan meneutralis kan radikal bebas dan membuang keluar dari tubuh badan tanpa mendatangkan kesan sampingan.

Penjagaan kesihatan.

Perubahan gaya hidup, pencemaran dan cara pemakanan yang kurang seimbang menyumbangkan kepada kekurangan antioksida di dalam tubuh badan kita, bila kekurangan antioksida ia mengakibatkan bertambahnya radikal bebas di dalam badan dan meningkatkan tekanan oksidasi yang mengakibat sel-sel yang bermasalah. Sel-sel yang bermasalah ini di kenal pasti sebagai penyebab utama penuaan diri dan timbulnya penyakit kronik seperti barah, penyakit jantung, alzheimer, dan lain-lain. Radikal bebas bertindak dan membiak secara perlahan dalam badan serta merosakkan sistem pertahanan tubuh badan kita. Oleh itu badan kita memerlukan bekalan Antioksida luaran yang mencukupi.

Bahagian yang Diguna

Selain dari isi buah manggis, daun, kulit pokok dan kulit buah itu sendiri di gunakan dalam penyediaan ubat dan rawatan.


Daun manggis turut boleh dibuat ubat bagi penyakit kencing manis. Ambil 2 atau 3 helai daun manggis, kemudian basuh bersih-bersih. Daun yang sudah dibersihkan seterusnya direbus sampai airnya menjadi kehijaun seperti teh hijau.(rasapun macam air teh). Amalkan Minum 2 atau 3 kali seminggu air daun manggis bagi mereka yang terkena kencing manis kemudian pergi jumpa doctor buat pemeriksaan darah, pasti anda menerima keputusan yang baik tentang kencing manis anda.

Nilai Perubatan (Medicinal properties)


Kulit buah manggis yang kering digunakan dalam merawat dysentery, diarrhoea dan gonorrhoea. Ia dijadikan dalam bentuk bam (ointment), Serbuk kulit manggis digunakan dalam merawat penyakit kulit seperti eczema dan lain lain. Isi dan kulit buah manggis menggandungi banyak antioxida, yang membolehkan ia mempunyai ubat aktiviti anti-tumor. Manggis juga mempunyai nilai anti-inflammatory. Kajian menunjukkan prenylated xanthones mampu membantu merawat tuberculosis. Dari uji kaji keatas xanthones, alpha- , beta-mangostins dan garcinone B ada mempunyai kuasa melawan micobacterium, yang meyebabkan tuberculosis.

Kajian berterusan menemui beberapa bahan terpenting yang bernilai dan beberapa aktiviti phytochemicals yang telah dikenal pasti yang terdapat dalam buah mangis termasuk:

• 39 jenis xanthones yang berbeza – Phytonutrients yang amat berkuasa ini mempamirkan keunikan dan bahan bernilai untuk kesihatan.
• catechins – Isi Kulit lembut manggis menunjukkan terdapat tahap bahan yang sama aktif seperti terdapat dalam teh hijau.
• proanthocyanidins – Kebaikan yang sama terdapat dalam ekstrak biji anggur (grapeseed extract), proanthocyanidins ditemui dalam jumlah yang banyak dan amat berkesan dalam keseluruhan buah manggis

Sementara ini, para saintis masih berusaha membuktikan bagaimana phytochemicals ini dapat berkerjasama dengan phytonutrients yang tedapat dalam keseluruhan buah, ia adalah diantara yang menjadi tumpuan dalam banyak kajian khasiat dan faedah yang terujud masa kini. Yang nyata buat masa kini: Ekstrak tidak mungkin dapat menandingi kebaikan yang luarbiasa terdapat dalam buah manggis.

KOMPONEN KHASIAT BUAH MANGGIS


Besi, Serat, Kalsium, Vitamin C, Vitamin D, Vitamin E, Kalium, Vitamin B2(Riboflavin), Protein, Katecin/tannin, Fosforus, Natrium, Vitamin B1(Thiamin), Vitamin B12, Vitamin B3(Niacin), Vitamin B6, Biotin, Folate, Mangan.

Kajian menunjukkan manggis mengandungi sebatian unik bernama XANTHONE yang mempunyai ciri ANTIOKSIDA yang tinggi serta baik untuk kesihatan.“Kajian menunjukkan bahan aktif Xanton mempunyai kesan positif kepada keseluruhan sistem badan,” menurut Penyelidik J.Frederick Templeman, M.D. “Dari penambahan tenaga untuk melindungi sistem dalam tubuh dari kerosakan radikal bebas, Xanton menyampaikan faedah yang luas.” Xanton merupakan sebahagian daripada super antioksida yang paling mujarab.

Xanthone merupakan satu komponen aktif biologi unik yang mempunyai ciri-ciri antioksida. Terdapat lebih 200 xanthone dan 40 daripadanya terdapat pada kulit (pericarp) manggis. Tiada sumber lain yang mempunyai kuantiti seperti ini melainkan buah manggis.


Penyelidikan terhadap xanthone menunjukkan, ia memberi kesan positif pada keseluruhan sistem badan, daripada menambah tenaga untuk menghalang daripada kerosakan radikal bebas serta memberi faedah yang sangat luas.

Dua jenis xanthon yang paling baik dalam manggis adalah Alpha Mangostin and Gamma Mangostin. Menurut jurnal professional seperti Free Radical Research, Journal of Pharmacology,dan the Indian Journal of Experimental Biology, xanthon-xanthon memberi kesan yang baik untuk kesihatan jantung,bertindak sebagai antibiotik semulajadi, antiviral, anti radang, anti mikrob, anti alahan, anti kanser, dan merupakan antioksida yang paling hebat di alam

Antioksida merupakan molekul atau atom yang mempunyai elektron yang berlebihan. Bahan antioksida ini dapat meneutralkan dan menstabilkan radikal bebas serta dapat mencegah kerosakan yang ditimbulkan oleh radikal bebas terhadap sel normal, protein, dan lemak. Antioksida boleh didapati daripada Vitamin C dan E serta sistem pertahanan badan, tetapi ia tidak dapat menandingi kehebatan antioksida daripada tumbuhan seperti Manggis.

Bahan ini bertindak menstabilkan radikal bebas dengan melengkapkan kekurangan elektron yang dimiliki radikal bebas, dan menghambat terjadinya reaksi berantai dari pembentukan radikal bebas yang dapat menimbulkan tekanan oksidatif.

Dr. James Duke yang telah bekerja bersama USDA selama 35 tahun telah merumuskan lebih 138 ciri-ciri dan khasiat manggis, dan sebahagiannya dalah seperti berikut;

>Anti radang demam/sakit kepala, Anti tumor, Anti kanser, Anti Parkinson/strok, Anti fatigue ( memberi tenaga), Anti bakteria, Anti virus
>Anti kulat, Anti depressant (tekanan atau stress), Anti diarrhea (cirit birit), Anti Alzheimer, Menghalang jangkitan kulat dan bakteria
>Menurunkan kolesterol, Menurunkan darah tinggi ( hiper tension), Menurunkan kandungan gula dalam darah, Melindungi jantung
>Menyokong fungsi sendi dan tulang rawan, Mencegah penyakit tulang ( Osteoporosis), Anti penuaan,
>Anti neuralgic (mengurangkan kesakitan saraf), Menghalang penyakit berkaitan mata seperti katarak dan glukoma
>Mengubati penyakit kulit seperti jerawat,Membantu kesihatan gusi, Melancarkan sistem penghadaman, Mencegah sembelit
>Melincinkan dan mencantikkan kulit.

Kemampuan dan Khasiat Manggis:


Melambatkan penuaan
• Melawan bacteria jangkitan
• Menghalang Alzheimer
• Menambah baik symptoms Parkinson’s
• Membantu anxiety dan depression
• Membantu menggurangkan symptoms allergy
• Menanbah baik kesihatan gusi dan kesihatan mata
• Menggurangkan Migraines
• Meyembuh gatal gatal kulit
• Menggurangkan tekanan darah
• Memberi tenaga
• Menggurangkan inflammasi
• Menggurangkan kesakitan
• Menggurangkan pembentukan tumo
• Menggurangkan kesakitan saraf
• Meredahkan demam
• Menurunkan cholesterol
• Merangsangkan ketumbuhan sel darah merah
• Membantu peyembuhan Ulcer perut, mulut dan usus
• Membantu melawan kuman dan jankitan
• Menampung kepadatan tulang (Support bone mass)
• Mengemaskinikan tindakbalsa immune
• Membantu pelindungan Jantung
• Membantu menggurangkan pembentukan cataracts
• Menggurangkan mudah terganggu saluran perut (Reduce irritable bowel)
• Membantu melawan kulat dan hama (Help fight fungus and parasites)
• Membantu menampung kesihatan vascular

Kini, ketika orang ramai sedang berlumba-lumba mahu mencari produk kecantikan yang mesra alam, tidak memberikan kesan sampingan daripada luar negara kita terlupa bahawa kita sendiri mampu menghasilkannya.

Krim anti penuaan yang sering menjadi rebutan kaum hawa kini bukan sahaja mudah dimiliki malah ia seratus peratus dihasilkan daripada bahan semula jadi.

Sekumpulan pengkaji dari Fakulti Sains Gunaan, Universiti Teknologi MARA (UiTM) Sarawak bersama Fakulti Sains, Jabatan Kimia, Universiti Putra Malaysia (UPM) berjaya menemui sebatian antipenuaan dari pohon manggis.

Ketua kumpulan pengkaji tersebut, Vivien Jong Yi Mian mendapati di dalam pohon manggis terdapat sebatian yang dikenali sebagai prenlylated xanthones, benzophenones dan biflavanoids bertindak sebagai bahan antipenuaan.

Manggis yang dikenali sebagai Garcinia Mangostana dalam keluarga Clusiaceae memiliki keupayaan anti oksida yang tinggi.Justeru, ia dilihat amat bersesuaian untuk dijadikan sebagai krim tangan antipenuaan yang bersifat semula jadi.
Selain itu, ia juga memiliki gizi yang baik untuk tangan dan mampu membina semula serat kolagen baru, mencipta elastin baru dan menggalakkan penciptaan sel kulit baru.

Krim yang dikenali sebagai Mangostana sempena nama saintifik pohon manggis juga tidak memiliki sebarang risiko kesan sampingan bahan kimia kerana ia dihasilkan secara semula jadi. Hasil kajian tersebut juga memiliki potensi yang besar untuk dikomersialkan secara besar-besaran sebagai produk kecantikan dalam industri kosmetik.

Terlalu banyak khasiat dan faedah manggis dalam membantu menghalang penyakit jantung termasuk menurunkan cholesterol, menggurangkan tekanan darah, menggurangkan inflammasi dan membantu menampung kesihatan vascular. Terdapat banyak lagi faedah dan khasiat yang belum dicatit.

Phytochemicals


Manggis menggandungi phytochemicals seperti: Catechins, Rosin, Mangostin, Normangostin, Xanthones, Gartanin, Tiada satu sumber asli dalam dunia yang dapat menawarkan lebih dari keseluruhan buah manggis Kajian terkini menunjukkan manggis menggandungi jumlah khasiat terbaik:

Xanthones:Catechins:


Manggis menggandungi 9 kali catechins daripada teh hijau mempunyai. Catechins adalah antioxidants yang amat berkuasa dikenali oleh sain Manggis adalah 14% catechins pada pertimbangan. 517,000 kertas pembentangan telah ditulis berkenaan phytochemicalnya

Sterols:

Melindung sistem cardiac. 1,870,000 kertas pembentangan telah ditulis berkenaan phytochemicalnya. Sterols telah dibukti secara saintifik menurunkan LDL Cholesterol.

Pycnogenol:

1,850 kertas pembentangan terlah ditulis berkenaan phytochemicalnya. Pycnogenol adalah 20 kali lebeh berkuasa dari Vitamin C dan 50 kali lebih berkuasa dari Vitamin E. (Pycnogenol adalah mudah pelarut air)

Polysaccharides:

(Komponan utama Aloe Vera.) Terdapat lebih polysaccharides dalam Manggis dari Aloe Vera.

Polyphenols:

1,920,000 kertas pembentangan telah ditulis berkenaan phytochemicalnya.

Proanthocyanidins:

(komponan utama dalam ekstrak biji Anggur dan buah delima) 446,000 kertas pembentangan berkenaan phytochemicalnya telah ditulis.

Epigallocatechin Gallate (EGCG):

433,000 kertas pembentangan telah ditulis berkenaan phytochemicalnya.

Epigallocatechin:

Kajian menunjukkan keberkesanan sebagai anti-tumour. 1,180 kertas pembentangan telah ditulis berkenaan phytochemicalnya

Benar benar mengkagumkan dan adalah amat unik tentang buah manggis, ia adalah benar benar sejenis buah buahan dalam dunia yang menggandungi berbagai simpanan senjata pemusnah phytochemical dibandingkan diantara semua jenis buah buahan.

“Manggis akan,tanpa ragu, menjadi paling berjaya makanan sampingan selamanya.”
– J Frederic Templeman, M.D. 

Pemakanan dan Kandungan phytochemical
Manggis ditinkan, bungkusan manisan

Nilai pemakanan bagi 100 g (3.5 oz)

Energy :          305 kJ (73 kcal)       
Carbohydrates:                    18 g      
 Sugars:                                          ? g
 Dietary fibre:                             1.8 g
 Fat:                                           0.6 g
  Protein:                                     0.4 g
  Water:                                        81 g

Peratusan bersamaan US recommendations for adults.
Source: USDA Nutrient database



 
 

No comments:

Post a Comment

Sebarang Komen Yang Tidak Sesuai Akan Dipadam!!!