Tuesday, August 14, 2012

Misteri Kereta Kebal Halimunan

Kereta Kebal Halimunan

Saintis di BAE Systems telah menemui cara untuk membuat kereta kebal yang tidak dapat dilihat apabila dilihat dalam inframerah pada waktu malam.
Teknologi ini boleh membuat kereta kebal menjadi halimunan atau muncul sebagai kenderaan lain atau lembu kepada musuh-musuh.
 

 


'Jubah halimunan', yang dipanggil Adaptiv, menggunakan kamera atas kenderaan untuk mengambil pemandangan latar belakang dan kemudian projek imej kepada panel pada bahagian luar kereta kebal itu.
Ini bermakna kereta kebal boleh mengadun dengan latar belakang apabila dilihat pada waktu malam melalui skop inframerah, atau dibuat untuk muncul sebagai kenderaan 4x4 atau juga sebagai lembu.
Para saintis BAE, yang berpangkalan di Sweden, juga cuba untuk membangunkan teknologi bagi frekuensi cahaya yang lain untuk menjamin halimunan sepenuhnya.
Walau bagaimanapun, menghasilkan teknologi untuk tontonan inframerah adalah penting kerana ia boleh melindungi kenderaan dari gogel penglihatan malam dan teknologi inframerah yang digunakan oleh pesawat udara.
Lembaran pixels ringan heksagon dikuasakan oleh enjin kenderaan untuk perubahan suhu dengan cepat, jadi apabila dilihat melalui skop haba, pixels menyembunyikan haba kenderaan.
 
 
psssttt : perghhh,malaysia kena beli ni...canggih woooo...
 

No comments:

Post a Comment

Sebarang Komen Yang Tidak Sesuai Akan Dipadam!!!